Cât costă o vacanță în Elveția?

De ceva vreme ne gândeam să organizăm o vacanță în Elveția, dar mereu prima întrebare care îmi venea în minte era: Cât de mult ne va costa o călătorie în Elveția? Adică cine nu vrea să viziteze cea mai perfectă, mereu verde țară din … lume ?? Să nu uităm că este și una dintre cele mai scumpe. În acest post, vă voi spune cum să economisiți bani și să călătoriți cu un buget redus în Elveția.

Când să mergi

În 2019, am decis să rezervăm o vacanță de două luni în Elveția! Ei bine, nu o vacanță completă, deoarece am continuat să lucrăm remotly de Luni până Vineri, având doar weekend-ul la dispoziție pentru a vizita.

Am ales lunile Septembrie și Octombrie și cred că am făcut alegerea perfectă. Vremea a fost superbă, nici prea cald, nici prea frig. Nu știu cum, dar, la fiecare sfârșit de săptămână am fost norocoși să prindem vreme însorită cu temperaturi în jur de 20 ° C, chiar și în Octombrie. Toamna este într-adevăr o perioadă ideală pentru a vizita Elveția, deoarece nu este nici prea aglomerat, iar vremea este încă bună, chiar și pentru o baie în lac.

Cazare

Cred că este important să decideți de la început ce parte a Elveției doriți să vizități. Ca punct de referință, aș alege zone precum Zürich sau Geneva. Din Zürich, puteți vizita partea de nord, dar și partea centrală a țării, iar din Geneva puteți ajunge cu ușurință în partea de sud și centrală.

Noi am căutat să rezervăm un apartament în apropiere de Zürich. Spun în apropiere, deoarece cazările sunt mult mai ieftine dacă vă îndepărtați de oraș. Când am început să ne uităm de apartamente pentru cele două luni, am fost șocati de prețuri. Greu să găsesti ceva în jurul orașului Zurich cu mai puțîn de 2000 CHF / lună și să arate decent.

Într-un final, am rezervat un apartament pentru o lună în Küsnacht, la 8 – 9 km de Zürich, și altul în Berikon, la 20 km de Zürich. Acestea au fost singurele apartamentele mai puțin costisitoare din zonă. Am folosit Airbnb pentru rezervare.

Pentru primul apartament din Küsnacht, am plătit 2500 CHF / lună. Apartamentul în care ne-am cazat avea o grădină superbă, cu priveliști superbe către lacul Zürich. Recomand cu drag acest apartament, Rebecca a fost o gazdă uimitoare, întotdeauna atentă cu orice am avut nevoie.

IMG_2065

De aici am putut ajunge cu ușurință în partea de nord a țării, chiar și în Franța sau în Germania.

A doua cazare a fost în Berikon, un mic sat drăguț in cantonul Aargau, la 20 km de Zürich. Am plătit 2300 CHF / lună, pentru un apartament superb cu vedere la Alpi. Daniel și familia sa, sunt cei mai amabili oaspeți pe care îi vei găsi vreodată. Am avut la îndemână tot ce ne-a trebuit pentru o ședere de milioane. Cred că mi-a plăcut mai mult această zonă deoarece puteai ajunge mai ușor pe autostradă.

IMG_5406

Transport

Ca mijloc de transport, am folosit mașina personală. Cred că este firesc să spunem că transportul public este ca și ceasurile elvețiene: perfecte și mereu la timp. Dar scump. Ca referință: din Küsnacht către Zürich (distanță de 9 km), cu autobuzul, am plătit 6,80 CHF / persoană pentru un singur drum, aproape 28 franci pentru 2 persoane dus-întos. Consultați site-ul web pentru mai multe informații despre permisele feroviare: www.sbb.ch/en.

Personal prefer mașina, pentru că poți vizita mai multe într-o zi, cu mai puțini bani. Benzina costă undeva în jur de 1,55 CHF / l.

Parcarea subterană în orașe precum Zürich, Bern, Lucerne costă aproximativ 3 – 4 CHF / oră, dar puteți găși cu ușurință parcare cu 1 CHF / oră în afara orașelor mari.

Vă recomand să vă cumpărați discul de parcare, care vă oferă parcare gratuită pentru o perioadă limitată de timp. Am plătit câtiva franci și l-am cumpărat de la supermarketul Migros. Discul de parcare poate fi folosit și în Franța sau Italia.

512x512bb

Cu mașina pe drumurile Elvețiene

Pentru a conduce pe autostradă aveți nevoie de vignetă, care poate fi achiziționată de la orice benzinărie, costă 40 CHF și este valabilă un an.

Viteza maximă:

  • autostrăzi 120 km / h
  • drumuri expres 100 km / h
  • în afara localității 80 km / h
  • orașe 50 km / h.

Să conduci în Elveția este relativ mult mai ușor decât în alte țări, peisajele sunt uimitoare și totul este atât de verde indiferent de anotimp. Sunt foarte puține camioane pe autostradă, iar oamenii circulă în limitele impuse de lege. Sunt o mulțime de radare, astfel că vă puteți trezi cu ușurință cu o amendă în poștă în cel mai scurt timp dacă depășiți limita.

Un lucru care mi s-a părut ciudat, a fost acela că nu prea vedeam mașini din afara Elveției, dar, nu am avut niciodată probleme pe drum, chiar și cu un număr străin de mașină.

Cât te costă să mănânci în oraș?

Mult. Dacă o pizza începe de la 20 CHF, vă puteți imagina… De fapt, singura dată când am mâncat în oraș a fost chiar în prima zi în care am ajuns. Pentru că era Duminică și toate supermarketurile erau închise, ne-am dus la o Pizzerie și, da, prețurile sunt duble față de alte țări UE din apropiere.

Astfel, pe toată perioada cât am stat în Elveția, am făcut cumpărături de la supermarket și am gătit acasă, 3 mese pe zi. În mini excursiile noastre, luam sandvișuri și fructe cu noi (chiar și apă deoarece apa de la robinet este bună pentru băut) sau mai cumpăram ceva de pe drum de la supermarket. Pur și simplu nu suportam gândul să cheltuiesc atât de mulți bani la un restaurant.

Fiți fără griji, mulți oameni fac exact la fel: picnic în fața lacului cu o sticlă de vin, prosciutto și brânză elvețiană. Mmm !!!

În ceea ce privește supermarketurile, vă recomand ALDI sau LIDL. Acestea au aceleași prețuri ca în țările UE pentru majoritatea produselor. Migros și Coop sunt mai scumpe.

Am cheltuit undeva în jur de 100 – 150 CHF / săptămână pe mâncare, pentru 2 persoane. Am mâncat excelent, chiar mai bine decât la restaurant :)) Fructele și legumele de aici sunt de o calitate mult superioară față de cele din magazinele noastre din România. Fotografiile de mai jos sunt din ALDI.

IMG_1515

IMG_1462Cât costă o vacanță în Elveția?IMG_1510IMG_1511IMG_1512Cât costă o vacanță în Elveția?

ATM-uri si carduri de credit

Am folosit Revolut pentru a plăti și, de asemenea, pentru a scoate bani de la bancomate, deoarece are un schimb valutar bun și nu am avut niciodată probleme. L-am folosit la supermarketuri, benzinării, parcări, etc..

1 CHF = 1,03 $ sau 0,93 €

Swiss German ?!

Ști ceva germană și crezi că te vei descurcă de minune în Elveția? Mai gândește-te! Say hello to Swiss German :)) Doar căutați un video pe Youtube cu swiss german și veți înțelege ce vreau să spun.

Cu toate acestea, fiți fără griji, TOȚI vorbesc engleză în Elveția, chiar mai bine decât tine probabil :))

Deci, cât costă o vacanță în Elveția?

Haideți să facem un rezumat cu tot ce am cheltuit noi timp de o lună, iar apoi îl puteți adapta după nevoile voastre:

Cazare: 2500 CHF

Mâncare: aproximativ 500 – 550 CHF

Benzină pentru călătoriile noastre: 240 CHF + o singură dată am plătit vignetă 40 CHF

Benzină Timișoara – Zürich dus-întors: 300 CHF

Ajungem în total la aproximativ 3600 CHF / lună pentru 2 persoane.

Nu am făcut alte cumpărături, deoarece aici totul este mai scump decât în UE. Chiar și în sezonul promoțiilor, lucrurile tot sunt scumpe.

Așadar, încheiem prima parte a acestui post: Cât costă o vacanță în Elveția? Știu că adesea aceasta este prima întrebare care îți vine în minte când începi să planifici o călătorie.

Acum, haideți să ne delectam cu locurile incredibile pe care ar trebui să le adăugați pe lista voastră atunci când plănuiți să vizitați Elveția. Citiți mai multe în postul acesta (varianta în Engleza).

Cât costă o vacanță în Elveția?

Să aveți o zi minunată!

Andreea

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.