Halkidiki în luna septembrie (brațul Sithonia)

Multe lucruri frumoase am auzit, dar și citit despre Halkidiki, așa că, pentru concediul de vară, am rezervat 11 nopți pe două dintre cele trei brațe ale peninsulei Halkidiki. În acest post am să vă povestesc mai multe despre al doilea braț, Sithonia.

Distanța între Timișoara și Sithonia este undeva la 850 km, în jur de 11 ore de condus cu mașina, mult prea mult părerea mea.

Noi am ales să zburăm pe ruta Budapesta – Thessaloniki cu compania Wizzair, iar din Thessaloniki am închiriat o mașină pentru 12 zile, cât aveam să petrecem în Grecia.

Mașina am închiriat-o din aeroport, de la compania Hertz. Un Opel Corsa  pe care am plătit 400 euro pe 12 zile, undeva la 33 euro pe zi.

De la aeroport și până în stațiunea Sarti, unde am fost cazați, am făcut 2 ore cu mașina.

După un drum de 3 ore (o oră zborul plus 2 ore cu mașina), am ajuns în Sarti la hotelul Thalassa Boutique Apartments. Cazarea a costat 495 euro pentru 5 nopți cu mic dejun, iar cum rezervarea a fost prin Bonusway, am primit 4% din sumă înapoi.img_2376

Thalassa Boutique Apartments a fost o alegere excelentă pentru un concediu relaxant, fiind poziționat pe plajă, aproape de centrul stațiunii Sarti, cu o grădină superbă, șezlonguri, piscină și mic dejun delicios.

După ce ne-am aruncat bagajele în cameră, direcția plajă, mare, dorința să simți nisip sub tălpile goale!

Peste drum de hotel, beach bar-ul Cielo, ne-a încântat instant, fiind poziționat pe plajă, cu vedere la muntele Athos.img_2433img_2916

Perioada pentru concediul în Halkidiki a fost 12 – 23 Septembrie 2018. Foarte atent planficat, astfel încât să nu nimerim zile caniculare sau îmbulzeală în stațiuni și pe plaje. Vremea în Septembrie a fost EXCELENTĂ! Temperaturi care nu depășeau 32 de grade la prânz, apa mării caldă, fără ploi, plajele neaglomerate, chiar pustii dacă ajungeai pe la 9 dimineața, loc de parcare oriunde la orice oră, loc la taverne pentru prânz sau cină în primul rând cu vedere la mare.

Accesul la plajele din zonă mi s-a părut cel mai dificil în comparație cu alte insule/zone vizitate în Grecia. Din Sarti cam în jumătate de oră ajungeai la orice plajă de top de pe brațul Sithonia, poate o oră dacă vroiai să ajungi în capătul celălalt. Dar, odată ieșiți de pe șoseaua principală, drumul devenea foarte accidentat, cu pante abrupte, viraje strâmpte și gropi de îți stătea respirația până ajungeai jos la plajă. Și, ce era cel mai trist, este că, odată ce te angajai să cobori pe un astfel de drum, nu mai era cale de întors decât după ce ajungeai jos la parcare.

După câteva zile am înțeles ce idee inspirată am avut să nu ne aducem mașina aici! 

Puteam citi durerea pe față celor ce coborau spre o plajă de genul și aveau o mașina de lux. Nici nu îmi pot închipui cum este în sezonul aglomerat, în Iulie – August, unde cu greu treceau două mașini dacă se intersectau.

Daar, după 2 minute la plajă, uitai tot și nu îți mai puteai lua ochii de la apa azurie.img_2722

Acum, hai să vă povestesc puțin despre superbele plaje, stațiuni și taverne care ne-au cucerit in Sithonia:

Plaja Tigania

Pe acestă plajă vă puteți bucură de liniște. Există și un bar care se potrivește perfect aspectului exotic al acestei plaje frumoase, Tigania Beach Bar.

Pe plajă nu există dușuri, nici internet. Există toalete Toi-Toi. Dacă intenționați să rămâneți toată ziua pe plajă, este mai bine să aduceți ceva mâncare cu voi.

Lângă Tigania se află celebrele Kriaritsi și Klimataria, deci în aceeași zi puteți vizita și aceste plaje.img_2367

Este bine de știut de la început, că, pe toate plajele, sezlongurile nu se plătesc separat, dar este obligatoriu să comandați minim o băutură de persoană.

Plaja Tourkolimnionas

Această plajă este mai puțin cunoscută, dar extrem de frumoasă, fiind preferata noastră din Sithonia. Apa de culoare azurie, fundul mării nisipos, puțin adâncă, ideal pentru copii. La ora 9 – 10 dimineața când am ajuns noi, nu era nimeni, o plajă întreagă pentru noi! Există suficient spațiu pentru parcare.img_3303img_3297

Plaja Kalamitsi

Plaja Oneirou

Plaja Oneirou este o plajă de camping între Vourvourou și Sarti, dar are și o zonă organizată cu șezlonguri, bungalows, bar pe plajă și restaurant.

Campingul ocupă jumătatea de sud a plajei, unde nu există amenajare. Partea de nord are șezlonguri și sunt gratuite cu condiția achiziționării unei băuturi. Restaurantul Manassu este gourmet și nu este chiar ieftin.

Plaja este formată din pietricele mici, iar fundul mării se adâncește destul de rapid. Apa este uimitor de clară și recomand să vă aduceți echipament de snorkeling.img_2652img_2651img_2646

Plaja Orange

Plaja Orange, care se mai numește și Portokali sau Kavourotripes, este alcătuită din mai multe plaje mici sau golfuri mici cu nisip alb care se întind pe kilometri de coastă. Fiți curajoși și explorați, deoarece există multe plaje mici, greu de atins și, deobicei, acestea sunt mai puțin aglomerate.

Plaja principală este organizată de un bar și este supraaglomerată cu șezlonguri și umbrele.

Apa este de un verde-albastru foarte transparent, iar nisipul este moale. Recomand snorkeling în jurul rocilor. Aici este de venit de dimineață, chiar și în extrasezon, dacă vreți să prindeți un loc bun pe plaja organizată.img_2848img_2858

Plaja Sarti

Tot ce aveți nevoie este aici. Plaja din Sarti pare să nu aibă sfârșit, kilometri întregi de nisip alb-auriu. Vederea directă spre Muntele Athos este o adevărată caracteristică distinctivă a plajei Sarti, nu puteți găsi o vedere mai bună sau mai aproape de Muntele Athos decât de aici.

Promenada are nenumărate opțiuni de restaurante și baruri, fiind foarte bine organizată, cu baruri pe plajă, șezlonguri, umbrele, sporturi de plajă organizate, sporturi pe apă, inclusiv scufundări.img_2443img_2106

Stațiunea Neos Marmaras

Neos Marmaras este cel mai cosmopolit orășel din Sithonia. Acesta combină marea și muntele, divertismentul și plimbările romantice, bucătăria grecească și internațională într-un mod unic.

La 50 km de Sarti, Neos Marmaras este o opțiune numai bună pentru plimbarea de seară și cină, la una din numeroasele taverne. Recomandăm restaurantul Ta Kymata, pe malul mării, cu vedere superbă la apusul soarelui.img_3061img_3059

Restaurant – 5 steps in the sand

Restaurantul 5 stepts in the sand, este unul din favoritele noastre din Sithonia, fiind foarte aproape de Sarti, lângă plaja Tourkolimnionas. Este o tavernă tradițională situată direct pe frumoasa plajă Pigadaki. Sunt specializați în fructe de mare proaspete, cum ar fi calamari, creveți, pește proaspăt și, de asemenea, specialități tradiționale la grătar, cum ar fi souvlaki. Pe lângă bucatele delicioase, veți avea o priveliște minunată spre mare și Muntele Athos.img_2349img_2352img_3312img_3310

Restaurant Melia

Pentru un plus de elegantă, rezervați o masă la superbul restaurant Melia, lângă plaja Karidi.

Restaurantul Melia și-a deschis porțile în 2017 și aduce un nou nivel de fine dining preparatelor delicioase din Halkidiki. Melia se alătură unei liste de restaurante de clasă mondială, deschise sub supravegherea lui Yannis Baxevanis, în locuri precum Australia, Dubai, Africa de Sud și Elveția.

Atmosfera este rafinată, în aer liber, într-o pădure de pini parfumată. Împreună cu muzica ușoară și lumina difuză, toate combinate, creează o experiență intimă. Miercuri și vineri oferă oaspeților o varietate de muzică live.

În restaurant, mâncărurile tradiționale grecești, cum ar fi pește și fructe de mare, miel, risotto și moussaka, sunt special pregătite cu arome unice folosind doar legume si ingrediente cultivate local.img_2439img_2434img_2438

Sithonia Pro și Contra

  • Sithonia este o alegere perfectă pentru cei ce doresc să aibă parte de un concediu relaxant.
  • nu am rezervat excursie la muntele Athos, dar, din ce am citit recomand cu căldură. Pentru mai multe detalii și prețuri vizitați site-ul lor.
  • plajele din Sithonia sunt net superiare celor din Kassandra, chiar dacă drumul până la unele dintre plaje este o corvoadă.
  • temperatura în luna Septembrie, este ideală; chiar și așa, la mijloc de Septembrie, la ora prânzului îți venea să te răcorești la o terasă.  Puteți aruncă o privire pe accuweather la temperaturile înregistrate în 2018.
  • în extra sezon scapi de aglomerația de la plajă, parcări, stațiuni, taverne. Mai puțină aglomerație, mai puțini nervi, mai multă liniște și relaxare 😉
  • prețurile în Halkidiki la mâncare și băutură mi s-au părut cele mai mici în comparație cu alte locuri din Grecia pe care le-am vizitat. În Sarti, la tavernele de pe faleză, comandai platouri cu fructe de mare începând de la 10 euro porția. Desertul la final din partea casei era garantat! Atașez mai jos poze la meniuri să vă faceți o idee. Că să nu vă întoarceți cu mâna goală acasă, în Sarti magneții de bucătărie începeau de la 50 cenți bucata! Când mă gândesc că în Austria sau Italia dai 4 – 5 euro…
  • servirea la taverne dar și pe plajă, ireproșabilă. Nici nu mă așteptam la altceva din partea grecilor. Timpul de preparare, instant, mai ales că nu era aglomerat.
  • ce nu ne-a convenit a fost accesul la plaje. Unele părți din peninsula erau slab dezvoltate, pe alocuri gunoaie.

Meniu, prețuri:

This slideshow requires JavaScript.

Ne-am delectat la fiecare masă cu preparate din pește proaspăt, legume multe și salată Grecească.

După 6 zile superbe petrecute în Sithonia, cu entuziasm, ne îndreptăm spre brațul Kassandra care avea să ne uimească și mai mult!

Revenim cu impresii din Kassandra!

O zi frumoasă!

Andreea

2 thoughts on “Halkidiki în luna septembrie (brațul Sithonia)

  1. Pingback: Halkidiki în luna septembrie (brațul Sithonia) — Cuisine and more – Angelica

  2. Pingback: Halkidiki – Brațul Kassandra – Cuisine and more

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.