Split, oraș turistic din Croația – o vacanță cu buget redus

cover_croatia_Fotor_filter.jpgVara aceasta, ne-am planificat un concediu de familie, cu un buget mai redus, dar totuși atractiv ca experiență.

De la început, am căutat să mergem undeva la mare cu mașina, dar într-o țară nouă, ca să fie și o experiență mai complexă. Așa că ne-am uitat pe hartă și cel mai apropiat era țărmul Croației, care are o ieșire la mare, destul de fragmentată, cu multe insule.

După mai multe răzgândiri, am ales orașul Split, pentru că era un oraș mai mare, cu mai multe atracții turistice, fiind al doilea oraș după capitala Zagreb.

A fost o alegere bună pentru că am ales o cazare de pe booking aproape de centru și de câteva plaje, cea mai aproape fiind plaja de la Bacvice, renumită pentru nisipul fin și steagul albastru, recomandată pentru copii. În poze totul arăta bine, dar plajele de acolo erau foarte înguste, unele porțiuni betonate, sau altele cu pietriș. Citisem că nu peste tot este acel nisip fin, dar așteptările noastre au fost mult mai mari față de ce am găsit noi acolo.

Plaja de la Bacvice era destul de mică și plină de turiști gălăgioși, plus câteva terase îngrămădite pe margine…cu muzică și toate cele.

IMG_7324IMG_7320IMG_7321IMG_7322IMG_7323

Următoarele zile, ne-am mai revenit, am încercat și plajele cu pietriș, era un pic ciudat, dar și un lucru bun că nu aveai nisip peste tot când bătea vântul,…chiar și băiețelul nostru de 1 an era încântat de pietre, în loc de castele de nisip. Am avut cumpărați papuci speciali de apă, dar apa a fost destul de rece, cert e că nici nu erau temperaturi caniculare, așa că nu știu dacă vremea sau plaja cu pietre făcea să fie apa rece. La aceste plaje cu pietre, aveam loc cât vroiam, nu stăteam îngrămădiți, iar terasele, mai puține, erau mai în depărtare.

IMG_7168IMG_7165IMG_7169

Am stat patru zile în Split. În ultima zi am găsit o plajă cu nisip fin, plaja Trstenik, mult mai potrivită pentru noi, din păcate, am stat doar câteva ore acolo, pentru că cel mic se plictisea repede. Această plajă deținea un steag albastru, având apa foarte mică, potrivită pentru copii. Aici ne-am bucurat de apa caldă și de nisipul fin.

IMG_4356IMG_4360

Ce mi s-a părut cel mai frumos, este centrul vechi al orașului Split, acolo erau și cei mai mulți turiști și cele mai multe locuri de vizitat.

În centrul vechi erau și cele mai multe terase și restaurante, dar noi am evitat să mâncăm pe aici, pentru că prețurile erau cam piperate, chiar și înghețata sau freshurile erau scumpe, iar calitatea și gustul lor, lăsa de dorit. De multe ori făceam comparația cu ce avem noi în Timișoara și sincer, la noi dai mai puțini bani, dar consumi și ceva mai bun și cu gust.

IMG_7100IMG_7101

Am găsit totuși și locuri interesante unde merită să mănânci, dacă doriți să mâncați ceva traditional cu un preț foarte bun!

IMG_7293IMG_7290IMG_7289IMG_7291IMG_7294

Găsiți detalii despre această locație aici. Am dat cam 80-90 de kuna pentru 2 persoane.

IMG_7154IMG_7158IMG_7157IMG_7156IMG_7153

Detalii despre locație aici. Aici am dat cam 120 de kuna pentru 2 persoane și am mâncat pește proaspăt, foarte bune prețurile aici față de alte locuri unde puteai mânca pește proaspăt sau fructe de mare.

Acest local micuț se află chiar lângă piața de pește proaspăt. Încercați tot ce au ei în meniu, în general sunt prăjite, dar foarte gustoase.

Un alt local micuț era chiar peste drum, se chema Bistro Ciba, aproape de unde eram cazați și aveau prețuri foarte bune, mult mai rezonabile, nefiind chiar în centrul turistic, unde prețurile erau mari. Aici mâncarea era foarte gustoasă, porții mari și am mâncat ceva traditional. Am dat cam 157 de kuna pentru 2 persoane.

Am profitat din plin de piața de pește și de piața de legume și fructe, de unde ne-am luat pe alese ce am vrut și am gătit la cazare. În ultimile zile, chiar știam să negociez în piață, pentru că acum știam cam care e prețul produselor. Mi-au plăcut smochinele și pepenele galben. Am gătit creveți și dorada proaspătă. În ultimile zile, am văzut și macrou, calmari și ton proaspăt, în fiecare zi aduceau specii diferite de pește și fructe de mare.

IMG_7106

IMG_4468

Cu ce ne-am îndulcit acolo:

IMG_7350

35 de kuna

IMG_7132IMG_7133

18 kuna

Înghețata rulată o găsiți aici. Am dat cam 60 de kuna pentru 2 persoane.

Ultimul lucru, făceam lungi plimbări seara sau dimineata de-a lungul falezei, era absolut minunat. Foarte multe terase și în această zonă și mulți turiști.

Asta era plivelistea de la cazare, stăteam la etajul 11 și vedeam și muntele și marea.

IMG_4342IMG_7142IMG_4343

Alte costuri au fost:

  • Cazarea de pe booking în Split, 4 nopți – 176 de euro, apartament cu 2 camere, în apropierea centrului, cam la 30 de minute mers pe jos.
  • Cazare de pe booking în Zagreb, la întoarcere, 1 noapte, chiar în centru – 23 de euro, cameră modestă cu baie proprie.
  • Taxă parcare subterană pentru mașină, 1 zi jumate la Zagreb în centrul orașului, cam 6 euro.
  • Taxă pentru vinietă în Ungaria pe 7 zile, cam 46 de lei.
  • Taxe de autostradă în Croația 40 euro sau aproximativ 390 kuna pentru un drum.
  • Benzina pentru dus-întors cam 2100 km
  • Taxe pentru obiective turistice, noi am vizitat puțin, doar de vreo 50 de kuna.
  • Mâncare cam 450-500 kuna pe zi pentru 2 persoane, buget restrâns

Concediul a fost pe la sfârșitul lui iunie, recomand totuși mai târziu pentru cei care vor să petreacă mai multe ore la plajă cu temperaturi mai mari și apă mai caldă.

La sfârșit când am tras linie, noi ne-am descurcat, 2 persoane și un copil de 1 an, cu aproximativ 4000lei, după ce am făcut toate socotelile, ceea ce nu e mult, mai ales că am mers cu mașina personală din Timișoara-Split.

Cred că am pierdut puțin la schimbul valutar, pentru că am schimbat lei în euro în Romania și lei în forinți pentru a folosi cât trecem prin Ungaria, iar în Croația am schimbat din euro în kuna. Atenție la casele de schimb din zonele turistice, aveau un curs mult mai slab. Am ales mereu alte case de schimb din zone mai puțin turistice.

La cât mai multe experiențe plăcute în concediu!

Cu drag,

Rodica

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.