Mausoleul de la Mărășești – Întru slava eroilor neamului

Istoria este ştiinţa a ceea ce nu se întâmplă de două ori. (Paul Valery)

Puțin cunoscut, la numai 35 de km de Focșani (jud. Vrancea), se găsește un monument unic, în care ne întâlnim cu istoria celor de dinaintea noastră, care au luptat în Primul Război Mondial. În mini vacanța de Paște, am facut un popas neașteptat la Mausoleul Eroilor de la Mărășești, unde, mi-am dat seama că știu prea puține lucruri despre eroii care au murit pentru independența noastră.

 

Mausoleul de la Mărășești

Acest sanctuar al eroilor, este un monument masiv, în formă de piramidă, care se întinde pe 1600 mp și are o înălțime de 30 de metri. Construcția lui s-a întins pe o perioadă de 29 de ani și a fost inaugurat de Regele Carol al II-lea. Acest monument a fost finalizat în anul 1938, după ce a fost reproiectat de 11 ori.

În final,  Mausoleul a fost ridicat din blocuri de andezit aduse de la Deva, construindu-se în formă de piramidă în trepte, sub formă octogonală, pe care mulți îl aseamănă cu Monumentul Roman de la Adamclisi, o altă atracție turistică din Constanța.

img_1978

În vara anului 1917, chiar în acest loc, poporul român a obținut o răsunătoare victorie. Dar în urma confruntărilor, au pierit 480 de ofițeri și 21.000 de soldați români. În interiorul mausoleului se găsesc 5.073 de soldați și ofițeri în 154 de cripte individuale și 9 cripte comune pe 18 culoare. Pentru a vedea aceste cripte, trebuie să plătiți o taxă de 4 lei/adult. Mai multe poze cu aceste cripte, le puteți vedea aici.

Mausoleul  are inscripționat pe fațada principală: “ÎNTRU SLAVA EROILOR NEAMULUI”, în memoria celor care și-au jertfit viața în luptele de la Mărășești. Inițiativa de a construi Mausoleului Eroilor a aparținut Societății Ortodoxe Naționale a Femeilor Române, în cadrul Congresului din data de 8 iunie 1919.

Inscripţia de pe fațada Mausoleului este încadrată de numele localităţilor unde s-au dat marile bătălii: Jiu – Olt – Sibiu – Coşna – Cireşoaia – Robăneşti – Neajlov – Dragoslave – Predeal – C. Lung – Panciu – Răzoare – Braşov – Porumbacu – Mărăşeşti – Mărăşti – Oituz – Doaga – Muncel – Arabagi – Barcut – Amzacea – Prunaru – Cerna – Caşin – Valea Uzului – Sticlărie.

Tot aici se poate vizita și muzeul, în care se găsesc obiecte, documente, arme și uniforme din Primul Război Mondial (taxă de intrare 4 lei /adult). Mie personal, mi-au plăcut picturile (de tip frescă). Acestea se găseau pe peretele opus expoziţiei, prezentând aspecte din timpul luptelor purtate pentru libertatea şi independenţa ţării.

Aceasta expoziţie foto-documentară, costume militare, arme şi armament din dotarea armatei române din acea perioadă, obiecte care au aparţinut Ecaterinei Teodoroiu şi generalului Eremia Grigorescu, toate le puteti găsi aici la Mărășești. Îmi pare rău că nu am fost atât de pasionată de istorie în liceu, dar, poate dacă aveam ocazia să văd aceste monumente și muzee istorice, aș fi dat mai multă importanță istoriei și nu aș fi văzut-o așa ca pe o materie ‘teoretică’.

ISTORIA…e istorie (adică e trecut)!! Poate așa veți spune…Dar cred că, nu e rău să aflii câte ceva despre poporul tău, despre vremea de altă dată, pentru a știi să apreciezi sacrificiile eroilor și strămoșilor noștrii români.

Dacă sunteți interesați de mai multe monumente istorice, muzee și case memoriale din Vrancea, puteți găsi informații aici pe pagina Muzeului Vrancei.

Moldova este o zona atât de frumoasă (înca nedescoperită, de mine,  în totalitate), plină de istorie și credințe ale celor de dinaintea noastră. Ar fi minunat, pe viitor, să vizitez și alte monumente, biserici sau alte atracții culturale din această zonă pitorească! Sunt sigură că aș învăța și aș descoperi lucruri noi… și bineînțeles, mă voi putea bucura de frumusețile naturii, fiind un avantaj că zona Moldovei e mai mult rurală..decât urbană!

Explorați !…Descoperiți!…și spuneți și altora ce v-a impresionat!

Cu prietenie,

Rodica

CITEȘTE ȘI:

Valea Wachau – Austria

Sejur în provincia Alicante – Spania

O săptămână în Valencia partea I

Riga – vacanţă la Marea Baltică

 

 

One thought on “Mausoleul de la Mărășești – Întru slava eroilor neamului

  1. Pingback: Mausoleul de la Mărășești – Întru slava eroilor neamului — places to go … good things to eat – loredana cuceu

Comments are closed.